Thursday, February 5, 2009

Sikutamise võistlus!

Saladus selle mängu edukaks mängimiseks sulle, inimesele, on seda kontrollida. Selle mängu jaoks vali mingi kindel mänguasi, mida saab kasutada sikutamise köiena(see ei tohiks olla kergesti rebenev asi. Ära kasuta ka oma sokki või toiduosakesi, samuti mitte jalutusrihma!). Ära mängi kunagi sikutamist mingi teise mänguasjaga.

Alusta mängu võttes see asi endale pihku ja julgustades koera võtma seda hammastega teisest otsast. Anna mingi konkreetne märguanne, et mäng on alanud. Selleks võib olla näiteks: “Tõmba!” või mida iganes sulle endale meelepärast. Mõned koerad võivad keelduda sinu mänguga kaasa tulemast, eriti kui neid on varem asjade tirimise eest karistatud. Sa võid alustada vaikselt ja sammahaaval, premeerides koera iga kord, kui ta võtab mänguasja, mida sina ühest otsast hoiad, suhu. Edasi pikenda preemia andmise aega, et ta õpiks mänguasja kauem suus hoidma. Järgmiseks sammuks ütle talle taaskord “Tõmba!” ning kui ta sinu sikutamise peale kasvõi sekundiks mänguasja hoidma jääb, kiida teda ohtralt.

Kui sikutmine selge, siis pea meeles mäng lõpetada, kui koer muutub liialt agressiivseks või erutub üle. Ütle talle “Jäta!” või "Anna!" ning premeeri teda kui ta seda teeb ning pane mänguasi ära. Kui koer keeldub lõpetamast, siis jäta ta sinnapaika ja jaluta minema (tangoks ja sikutamiseks läheb vaja kahte). Ära püüa temalt mänguasja jõuga ära võtta, sest hea karjajuht ei kasuta kunagi jõudu positsioonil püsimiseks.

Ignoreeri koera, kui ta püüab uuesti mängu alustada. Oota kuni koer lõpetab oma nõudmise ja teeb midagi mille eest sa tahaksid teda premeerida (isegi kui see on rahulikult lesimine) ning siis võid alustada uuesti mängu.
Harjuta: tõmba-jäta-tõmba-jäta. Kui koer kaotab sinu vastu huvi ja krahmab mänguasja endale ning tahab minema joosta, siis jäta ta põlgusega sinnapaika. Sina teed mängureegleid.

Mõned raamatud hoiatavad, et sikutamismäng võib anda koerale võimaluse omaniku üle domineerida. Näiteks siis kui koer keeldub mänguasja maha panekust või ära andmisest. Seda ei maksa karta, sest tegelikult ei hundid ega koerad kasuta sikutamismängu positsiooni haaramiseks. Juba fakt, et sina ütled millal alustada sikutamist ja millal lõpetada räägib sellest, et sina oled kõrgemal positsioonil.

Sõltuvalt sellest, kui hästi teil asi selge on võid koeral lubada vahel ka võita, et ta huvi ei kaotaks. Seda vaid sellisel juhul, kui ta peale sinu käest asja kätte saamist on nõus sulle mänguasja kohe tagastama, kui sa seda palud.

No comments:

Post a Comment