Thursday, February 5, 2009

Ei!

Anna oma koerale maistev maiuspala lahtise käe pealt. Võta teine samasugune sõrmede vahele ning hakka talle ulatama kuid ütle "Ei!". Kui ta püüab seda haarata, siis vii toidupala kaugemale ning proovi sekundi pärast uuesti, korrates käsklust. Kui koer tõmbab kasvõi sekundiks arusaamatuses nina eemale siis premeeri teda kohe avades käsi ja andes talle maius. Korda seda kuni koer mõistab, et kui sa ütled "Ei!" tuleb tal maiuse saamiseks pea eemale tõmmata. Harjuta seda ka edaspidi, kuni koer tõmbab pea tagasi kohe, kui sa "Ei!" ütled. Edasi võid iga kord kui sa peo avad öelda "Võta!", siis ta õpib koos "Ei!"-ga selgeks, et sööki ei tohi võtta enne, kui sa lubad.

Edaspidi: kui koer laseb juba rahulikult maiusega oma nina juures toimetada, siis võid üritada viia maiust koerale järjest lähemale, kuni ta laseb selle endale nina vastu panna ja siis lubada tal seda süüa. Tasapisi võib vastu nina hoidmise aega pikendada.

Kui sa ei taha oma koera toita, siis võid sedasama proovida õpetada ka tema lemmikmänguasjaga. Kui tal sellist pole, aga teda huvitavad kõik uued asjad, siis osta mõni uus mänguasi ning proovi sellega.
Kui sul on alles kutsikas ja päris elus tekib vajadus talle "Ei!" öelda, siis premeeri teda näiteks mänguga, kui ta lõpetab keelatud tegevuse. Sedasama võib teha ka suure koeraga ;).

On ka õpetusi, kus peaks laskma koeral oma käe kallal madistada, kuni ta rahuneb, aga mina isiklikult ei leia, et see inimese jaoks eriti meeldiv oleks. Tormaka koeraga nagu näiteks dobermannikutsikas, on seda raske teha.

No comments:

Post a Comment