Thursday, February 5, 2009

Kuula mind tähelepanelikult!

Kes tahab saab sellest mängust teha oma lähedastele terve etenduse, mida koos koeraga pidudel esitada. Kes on enne mänginud mängu "Siim ütleb", neil tuleb tõneoliselt asi kiiremini käppa, kuid võib alustada ka sellest mängust.

Mõtle hästi järele, mida su koer oskab. Et endale asja lihtsamaks teha, pane need kirja. Järgmiseks mõtle välja mingi lugu ja piki need käsklused sinna loogiliselt vahele. Alustuseks võta mingid lihtsamad käsud, mida su koer une pealt ka teab ning ära võta neid esialgu väga palju.

NÄIDE: nimekiri sõnadest: oota, istu, seisa, mine, siia.

Teksti sain sellise:
Kohtusin täna ühe vana sõbraga, kes mind alguses ära ei tundnud. Hüüdsin talle siis eemalt: "Seisa!". Ta tuligi siia, minu juurde ja me läksime kohvikusse. Kui me olime võtnud saiakesed, palus sõber mind: "Istu!". Me rääkisime tunde ja sõber ütles, et tal on nüüd kiire ja ta peab lahkuma. Ütlesin talle: "Oota!", sest mul oli üks huvitav lugu veel. Lõpuks pidi ta siiski tõusma ja ma ütlesin talle: "Eks sa siis mine, kui pead".

Kui tekst valmis, võite alustada. Pane koer enda ette ja hakka lugu jutustama. Alguses ütle talle tuttavaid sõnu rõhuga ja kui ta seda teeb, mis sa ütled, premeeri teda. Iga korraga vähenda rõhuga ütlemist ning premeeri teda käskluse ära tundmise eest. Kui koeral on käemärgid hästi selged, siis võid neid kasutada abivahendina. Ole ise seejuures hästi lõbus ja elevil. Kui vaja kargle jalalt jalale vms, et koera tähelepanu hoida.

Raskusastet võid aega mööda tõsta lisades tekstile käsklusi või jutustada vahele rohkem käsklusteta lauseid või lisada enese liikumise, asendi muutused.

Kel püsivust võib mõelda terve lavastuse ühes enese ja koera liikumisega. Head fantaseerimist!

See harjutus õpetab koerale püsivust ja tähelepanu.

No comments:

Post a Comment