Sunday, July 31, 2011

8 sammu, et koer ütleks "Ei!"

See on iseenesest väga lihtne tehnika. Toon siinkohal ära ka juutuubi video. Õpetus algab 1.34.

Märkuseks nii palju, et videos on kasutatud märkmepaberit, kuid kui koer ei ole harjunud ninaga millelegi osutama (vaid seostama seda näiteks hoopis koha mitte asjaga), siis tasuks alguses võtta midagi suuremat ja kõige pealt õpetada koer seostama seda harjutust just selle suurema asjaga.

Kuidas seda teha?

Mina võtsin suure punase kartongpaberi (võib olla ka muu suvaline papp või tugevam paber, et peaks koera nätserdamisele kauem vastu) ja lõikasin selle pooleks. Kuhugi kleepimise riba tekitamisek võtsin tavalise aknateibi ja tõmbasin selle paberi peale ja jätsin osa rippuma. Hiljem, kui su koer juba mõistab ninaga puudutamise trikki, siis võid suure paberi asendada väiksemaga :).

1. Hoia paberit kõige pealt käes ja niikui koer seda ninaga puudutab/nuusutab, kliki. Alguses proovi nii, et ta kindlasti ninaga puudutaks ainult seda paberit, mitte sinu kätt.
2. Tõsta paberiga kätt erinevatele kõrgustele ja korda igal kõrgusel puudutust nii palju, kui just sinu koerale paistab aru saamiseks vaja minevat.
3. Kui Su koer tundub harjutust paberiga seostavat, siis hakka paberit kleepima igale poole mööda ruumi - kapi külge, seina külge, teleka külge, tugitooli külge jne. Enne koha vahetust tee mitu kordust. Ära ehmata, kui su koer äkki aru ei paista saavat, kuhu paber kadus ja vaatab sulle tuutu näoga otsa. Vihja talle siis ;).

4. Kui su koeral on absoluutselt selge, et kogu "värk" seisneb selles paberis siis nüüd võid appi võtta kaks mööbli eset, mille keskele oma koer istuma panna. Täpselt nõnda nagu videos. NB! Kui sinu koer pole varem harjunud kahe kitsalt asetatud eseme vahel istuma, siis tee paberi harjutusel siinkohal paus ning õpeta koer nende kahe eseme vahel püsima. Kui koer oskab, võta uuesti paberid.
5. Kleebi kumbki paber teine teisele poole koera eseme külge ja aseta koer nõnda, et ta ulatuks pabereid puudutama. Luba tal neid täiesti suvalises järjekorras puudutada ning premeeri teda vastaspaberi kohal. Näiteks: kui ta puudutab vasakut, saab maiust paremalt, kui paremat, saab maiuse vasakult jne.
6. Nüüd ei tea koer enam, millise juurest just parasjagu süüa saab ja kumba peaks ninaga puudutama ning ta hakkab peaga tegema edasi-tagasi liigutusi. Selle eest teda premeeridki.
7. Sammukese edasi liikumiseks too koer esemete vahelt ette poole, nõnda, et ta pabereid enam puudutada ei saa ja sina peremeerid teda sama liigutuse eest, millega te eelmise punkti lõpetasite. NB! Võib juhtuda, et koera jaoks on see jälle justnagu uus harjutus ja teil tuleb samal ajal liikuda ka samm tagasi ning sul tuleb teda premeerida ainult selle eest, et ta üldse pead pöörab. PS! Mõned koerad võivad tahta tõusta püsti, et paberit puudutada või keerata end paberi poole. Katsu klikkida enne, kui nad seda teevad.
8. Kui koeral põhimõtteliselt asi selge, siis lisa käeliigutus ja lõbusta sõpru erinevate küsimustega, millele su koer oskab vastata "Ei!" :)

No comments:

Post a Comment