Sunday, October 31, 2010

Et koer ei võtaks toitu....

ka siis kui sinu supitaldrik põrandal sinuta vedeleb või ei üritaks seda saada kätte sinu käest.

Selleks tuleb teha 3 asja.

1. Tema söögiajad on kindlal kellaajal ja oma toidu söömise alustamiseks peab ta saama sinult loa. Näiteks minu koerad peavad alati tegema enne midagi - istuma, lamama vms ja vaatama mulle otsa. Söömist alustada võivad nad alles siis, kui olen öeldnu "Võta!"



Kuidas seda harjutada? Lammuta kogu eesmärk väga pulkadeks lahti. Alusta sellest, etiga kord kui su koer nö ründab kausi poole saab ta vastupidise tulemuse kuni selleni välja, et söögikaus läheb silme alt üldse ära. Mõne aja pärast proovi uuesti. Kui ründab kausi poole, tõsta kauss kaugemale, kuni ta saab aru, et kauss puudutab põrandat ainult siis, kui ta on rahulik. Edasi võid sa teda paluda, et ta istuks v lamaks, sõltuvalt sinu koera oskustest. Kutsu teda nimepidi ja niikui ta on sulle silma vaadanud anna talle käsk alustada söömist. Nõnda iga kord. Ära unusta, et koeral peab olema kindel aeg söömiseks (või ajad, kui toidad 2 x päevas) ja tal on söömiseks aega 20 minutit. Kui ta kulutab selle aja millekski muuks, siis ta jääb sellest toidukorrast lihtsalt ilma. Ära muretse - koer ei ole loll. Ta õpib väga kiiresti, mis on talle kasulik ja mis mitte ning varsti sööb ta sul väga kenasti õigeaegselt ka siis kui ta on pikka aega söönud nõnda et toit on kogu päeva ees.

2. Õpeta koerale kannatlikust.

Kuidas seda harjutada? Tükelda midagi head väikestekst tükkideks - see võib olla juust, vorst või midagi muud maitsvat mida su koer väga tahab (mitte magusat muidugi, see võib eluohtlik olla). Pane paar tükki põrandale ja iga kord kui koer sööstab selle poole, kata toid oma käega. Kui taganeb, võta käsi ära. Korda. Korda seda seni, kuni ta enam ei söösta vaid jääb ootama sinu märguannet, et ta võib seda teha. Tee selliseid harjutusi kord päevas paar minutit.

3. Õpeta koerale toidu kohta "EI!"

Kuidas seda harjutada? Sisuliselt on see sama mis eelmine harjutus, ainult et maius on sinu käes ja sa paned talle selle nina juurde. Eesmärk on saada toit vastu tema nina, ilma et ta seda haaraks. Iga tema püüe seda ise kätte saada viib toidu temast kaugemale ja ühes sellega saavutab ta vastupidise eesmärgi oma soovitule. Iga sööstu juures ütle talle "Ei!". Koer õpib väga kiiresti, et ta saab preemia kiiremini kätte, kui ta selle poole ise ei söösta.

Mis edasi? Kui sa neid harjutusi järjekindlalt iga päev mõnda aega teed ja vahepeal peale pause kordad, siis on sul lõpuks kodus koer, kes võib sinu põrandal olevat lihapraadi eemalt vaadata, aga seda ise võtma ei torma :) .

No comments:

Post a Comment